دیابت یک بیماری مزمن است که به علت نقص ارثی یا اکتسابی در تولید انسولین توسط غده پانکراس (لوزالمعده) یا تاثیر نامناسب انسولین تولید شده به وجود می آید. بالا بودن مداوم قند خون مي تواند باعث آسيب برخي اعضاي بدن شود البته با مطالعات متعدد ثابت شده است که کنترل دقيق قند خون مي تواند از پيدايش يا پيشرفت اين عوارض جلوگيري نمايد. در حال حاضر بیش از ۲.۳ میلیون نفر مبتلا به دیابت در بریتانیا وجود دارد. با این حال تخمین زده می شود که بیش از نیم میلیون نفر دیابتی دیگر نیز وجود داشته باشند که از بیماری خود بی اطلاع هستند. در ۳۰ سال اخیر میزان دیابت کودکان تا ۳ برابر افزایش یافته است. از طرفی میزان ابتلا به دیابت نوع ۲ در کودکان و نوجوانان بیشتر شده است در حالی که سابق بر این، دیابت نوع ۲ معمولا در افراد مسن مشاهده می شد. این قضیه می تواند نشانه ای از افزایش سطح چاقی در جامعه باشد. افزایش میزان چاقی در بین جوانان و نوجوانان تا حد زیادی به رژیم غذایی غیر سالم و عدم فعالیت های بدنی برمیگردد. با این وجود چاقی نمی تواند توجیه مناسبی برای افزایش میزان ابتلا به دیابت نوع ۱ در کودکان باشد.
این بیماری باعث آسیب رساندن به قسمت های مختلفی از بدن می شود، در اینجا آسیب ناشی از دیابت را به برخی از اعضاء بدن بیان شده و توضیح مختصری در مورد هر یک آورده شده است :
کلیه ها : شایع ترین علت نارسایی کلیه در دنیا، درگیری آن در زمینه بیماری دیابت است که معمولا ۵ سال پس از شروع بیماری قند ظاهر می شود؛ اما از آنجا که افراد مبتلا به دیابت نوع دو با تاخیر متوجه بیماری خود می شوند در زمان اولین مراجعه هم می توانند دچار عارضه کلیوی باشند. کلیه ها نیز حاوی میلیون ها رگ کوچک هستند. در افراد مبتلا به دیابت، این عروق کار خودشان را درست انجام نخواهند داد و در نهایت دیابت، منجر به نارسایی و از کار افتادن کلیه خواهد شد.
قلب : در مبتلايان به ديابت به دليل وجود اختلال در سوخت وساز قندها وچربي ها احتمال آسيب رگ هاي تغذيه کننده عضله قلب و سرعت پيشرفت اين آسيب ها ممكن است بيش از ديگر افراد جامعه باشد.آسيب رگ هاي فوق موجب قطع خونرساني به عضله قلب وپيدايش دردهاي سينه و درموارد شديدتر سكته هاي قلبي و مغزي مي شود.با رعايت نكات زيرمي توان از ايجاد اين آسيب ها پيشگيري کرد:
ترك سيگار (در جلوگيري از پيشرفت عوارض قلبي وعروقي بسيار مهم است)
کاهش وزن (در صورت اضافه وزن)
کاهش ميزان چربي رژيم غذايي (به ويژه چربي هاي اشباع شده)
انجام ورزش هاي منظم
نگاه داشتن فشارخون درمحدوده طبيعي
چشم ها : چشم اندام دیگری است که بر اثر دیابت بشدت آسیب می بیند، آسیب عروق خونی کوچک در چشم در نهایت می تواند منجر به نابینایی شود و آمارها نشان می دهد در کشوری مثل آمریکا، دیابت عامل ۱۲ هزار تا ۲۴ هزار کوری جدید در سال است. وقتی فرد به مدت طولانی دچار مرض قند باشد، به خاطر تجمع قند در عدسی چشم، مستعد ابتلا به آب مروارید می شود. این وضعیت باعث می شود عدسی چشم کدر شده و از عبور راحت نور از آن و ورود به چشم جلوگیری کند. دیابت می تواند باعث گرفتاری پرده شبکیه در چشم شود. رگ های خونی کوچک که به شبکیه خونرسانی می کنند بر اثر دیابت دچار مشکل می شوند. این مساله احتمالا به علت تجمع قند در دیواره رگ های خونی است که آنها را ضعیف می کند. این رگ ها گاهی اوقات پاره شده و ایجاد خونریزی های کوچکی می کنند.
پاها : آسيب رگ هاي خوني براثر بيماري ديابت باعث کاهش جريان خون در پاها مي گردد.همچنين سبب آسيب اعصاب حسي پاها مي شود، در نتيجه حساسيت پاهاي شما نسبت به محرک هاي دردناك يا گرما وسرما به تدريج کاهش مي يابد.اين دو گونه آسيب (رگ ها واعصاب) پاهاي شما را مستعد زخم هايي مي کند که ممكن است در مراحل ابتدايي متوجه وجود آن ها نشويد.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com