
دانش پیشگیری در حال حاضر متمرکز بر بررسی اولیه عواملی است که میتوانند در بروز پوسیدگی نقش داشته باشند. این عوامل شامل: باکتریهای موجود در پلاک، مصرف کربوهیدرات قابل تخمیر، ترکیبات بزاق و روشهای بهداشت دهان و بیماریهای سیستمیک بیمار است. بیماری های مرتبط با دهان و دندان، نه تنها می توانند دردناک و آزار دهنده باشند، بلکه سلامت کلی بدن را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. جدا از رعایت بهداشت دهان و دندان، آنچه مصرف می کنید می تواند تاثیر مستقیم بر شرایط دندان ها داشته باشد. اجتناب از خوردن شیرینیها به مقدار زیاد، مسواک زدن و استفادهی منظم از نخدندان از مهمترین کارهایی است که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان باید انجام دهیم. اما سایر عادات زندگی و برخی غذاها و نوشیدنیها نیز نقش مهمی در جلوگیری از پوسیدگی دندانها دارند و تأثیر بعضی از این مواد در مقابله با پوسیدگی دندان بسیار شگفتآور است.
حال با برخی مواد غذایی و همچنین روش هایی که به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می کنند آشنا شویم :
ماست : سرشار از کلسیم، ویتامین دی، و پروبیوتیک های تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است. مواد غذایی سرشار از کلسیم در ساخت مینای دندان ها بسیار موثر هستند. برای کمک به جذب کلسیم موجود در لبنیات، مصرف ویتامین دی و مواد غذایی سرشار از منیزیم و فسفر را فراموش نکنید.
کره : این به نظر شما خیلی عجیب و دیوانه وار است؟ خوب به نظر باید اینطور باشد به دلیل اینکه هیچ کس به این مزیت سلامتی توجه نمیکند که کره منبع خوبی از ویتامین B12 است که یک ماده عالی برای مبارزه با بیماری پریودنتال است (اگر چه کره میتواند برای سلامتی ضروری است). دکتر کاتریس آستین گفت: ویتامین B12 در پیشگیری از زخمهای دهانی همچون آفت دهان و تقویت سلامت بزاق مفید است. کاهش جذب ویتامین B ممکن است منجر به پیشروی عفونتهای ملایم لثه مانند ژنژیویت یا عفونتهای پیشرفته لثه مانند پریودنتیت شود که در نتیجه منجر به از دست رفتن دندان میشوند.
مسواک با خمیر دندان مناسب : دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلو راید بعد خوردن و نوشیدن مسواک بزنید.دندان های خود را حداقل دو بار در روز و به طور ایده ال بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید.برای تمیز کردن بین دندان ها از یک نخ دندان یا یک پاک کننده بین دندانی استفاده کنید.اگر نمیتوانید دندان خود را بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید حداقل دهان خود را ابکشی کنید.اگر یک کودک خردسال دارید از دندانپزشک خود بپرسید چه میزان از از خمیر دندان حاوی فلوراید باید استفاده کنید تا فرزندتان بتواند از مزایای مبارزه با ایجاد پوسیدگی دندان بدون گرفتن فلوراید اضافی بهره مند شود.
جویدن آدامس : جویدن آدامسِ بدون شکر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان توصیه میشود. آدامسهای بدون شکر از زایلیتول (xylitol) تشکیل شدهاند که یک قند طبیعی است و چون مانع رشد و فعالیت باکتریهای تولیدکنندهی اسید میشود، در مقابله با پوسیدگی دندان و جلوگیری از خراب شدن دندانها نقش مؤثری دارد. اگر زایلیتول با نعناع همراه شود و ۳ تا ۵ بار در روز و به میزان ۵ گرم مصرف شود تأثیر بیشتری خواهد داشت. شایان ذکر است که این ماده مهمترین مادهای است که باید در آدامس وجود داشته باشد تا برای دندان مفید باشد.
کشمش : مواد شیمیائی موجود در کشمش مانند پلیفنول (polyphenols) و فلاونوئیدها (flavonoids) در از بین بردن باکتریهای دهانی که به پوسیدگی دندانها منجر میشوند، بسیار مؤثرند. اما برخی از دندانپزشکان معتقدند که شرایط آزمایشگاهیِ پژوهشها ممکن است در زندگی واقعی کاربرد نداشته باشد. به گفتهی دکتر فرولی در گذشته توصیه میشد از مصرف کشمش بهعنوان تنقلات به دلیل چسبندگی زیاد و قند بالایی که دارد، اجتناب شود اما امروزه به دلیل مواد ضد پوسیدگی موجود در کشمش، این تردید وجود دارد که آیا این ماده میتواند در جلوگیری از پوسیدگی دندانها مفید باشد یا نه. البته باید در نظر داشته باشیم که علاوه بر خواص ضد پوسیدگی فنولها، مصرف زیاد کشمش به دلیل قند بالایی که دارد میتواند به افزایش وزن منجر شود. بنابراین دندانپزشکان مصرف کشمش را برای جلوگیری از پوسیدگی دندان توصیه نمیکنند.
مصرف لوبیا : قطعا لوبیاها یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی هستند، اما آیا شما میدانستید که آنها برای سلامتی دندانهای شما به خاطر وجود میزان بالای فسفر نیز عالی هستند؟ دکتر کریستا مانینگ گفت: دندانهای شما از کلسیم و فسفات ساخته شده است بنابراین این مواد معدنی باید در دستورهای غذایی شما وجود داشته باشند تا دندانهای شما دوباره بازسازی شده و قوی بمانند. شما ممکن است بخواهید که پنیر را هم به لوبیا اضافه کنید. ویتامین D که در پنیر و سایر محصولات لبنی یافت میشوند، میتواند به بدن شما برای تنظیم سطح فسفر و کلسیم کمک کند.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com