اگر میزان گلبول های قرمز خون شما کم باشد، بدن شما باید برای تحمل اکسیژن در بدن، بیشتر تلاش کند. بدن انسان هر روز، میلیون ها گلبول قرمز به واسطه مواد غذایی خون ساز تولید می کند. این گلبول ها در مغز استخوان تولید می شوند و حدود ۱۲۰ روز در اطراف بدن گردش می کنند. سپس به کبد رفته و در آن جا، اجزای سلولی آن ها بازیافت می شود. کم خونی می تواند شما را در معرض خطر عوارض جانبی قرار دهد، بنابراین مهم است که سطوح گلبول قرمز خون را در اسرع وقت به مسیر اصلی بازگردانیم. کم خونی بیماری رایج در میان بانوان است و طبق تحقیقات نیمی از خانمهای باردار و دختران و زنان ١٤ تا ٤٣ سال از این بیماری رنج میبرند و به آن مبتلا هستند.
در اینجا به معرفی برخی از مواد غذایی مفید و همچنین راه کارهایی موثر برای مبارزه با کم خونی خواهیم پرداخت :
نخوردن چای بعد از غذا : چای برای ایرانیان جایگاه بسیار بالایی دارد، اما باید به این نکته توجه داشت که مصرف بالای این نوشیدنی ذخیره آهن بدن شما را تمام میکند و باید از مصرف بیش از اندازه چای پرهیز کنید، همچنین خوردن بلافاصله چای بعد از غذا تمام آهن مواد غذایی را از بین میبرد و اجازه نمیدهد که هیچ ویتامینی از غذا به بدنتان برسد.
کشمش : کشمش دارای آهن فراوان است که برای رشد گلبول های قرمز و پلاکت خون بسیار مهم است. اختلال ترومبوسیتوپنی یا تعداد پلاکت های کم و کم خونی، ناشی از کمبود آهن رخ می دهد. بنابراین، شما می توانید در رژیم غذایی خود ازکشمش استفاده کنید تا سطوح آهن بدن متعادل شود.
کنجد سیاه : کنجد سیاه مقادیر بالایی فولات، آهن، کلسیم و منیزیم دارد. گفته می شود که مصرف کنجد سیاه، سطح آهن خون را افزایش داده و با بهبود جذب آهن در بدن، به پیشگیری و درمان کم خونی کمک می کند. هر روز صبح بعد از صبحانه، ۲ قاشق چای خوری کنجد سیاه خیس خورده را با نصف فنجان آب و ۱ قاشق غذا خوری عسل در مخلوط کن ترکیب کنید و بخورید.
هوای پاک : در طب ایرانی به غذاهای خون ساز ،غذاهای دم ساز نیز گفته میشود؛ از جمله غذاهای دم ساز میتوان «هوا» را نام برد؛ هر چه هوا از لطافت و پاکی بیشتری برخوردار باشد و به عبارتی اکسیژن بیشتری داشته باشد، خون لطیفتری تولید میکند و هوای آلوده (حاوی آلایندهها) خون آلوده و ناپاک ایجاد میکند.
آلو : این میوه یکی از میوه های مناسب برای درمان کم خونی است زیرا سرشار از آهن بوده و مصرف روزانه آلو می تواند مشکل کم خونی را برطرف کند.
عسل : این ماده طبیعی بسیار موثر و حیاتی است. مصرف روزی ۱۰۰ میلی گرم عسل، ۰,۴۲ میلی گرم آهن مورد نیاز بدن را تامین می کند. منیزیم و مس موجود در عسل نیز می تواند میزان گلبول های قرمز بدن را افزایش دهد.
شکر زرد : این بهترین ماده غذایی است که می توان به کودک دچار کم خونی داد زیرا منبع عالی آهن است. در صورت مصرف منظم باعث بهبود میزان گلبول های قرمز و کاهش خطر کم خونی در کودکان می شود.
کیوی : کیوی، انتخابی عالی برای افراد مبتلا به کم خونی است، به آنها کمک میکند تا سطح هموگلوبین خود را به حالت قبل برگردانند. یک فنجان کیوی، ۰.۵۶ میلیگرم آهن دارد که ۳ درصد نیاز روزانه آهن یک زن سالم را تامین میکند. همانگونه که میدانیم، آهن نقش مهمی در تولید و حفظ سلولهای قرمز خون و سوخت و ساز انرژی دارد. همچنین به رشد عصبی نیز کمک میکند.
کلم بروکلی : علاوه بر اینکه، کلم بروکلی سرشار از آنتی اکسیدان های ضروری، الیاف، ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای بدن کودکان است، این سبزی مفید، یک منبع غنی از آهن نیز می باشد. مصرف کلم بروکلی در حفظ جریان خون مناسب و تامین سطح اکسیژن لازم در بدن مفید است، همچنین مصرف آن به رشد سالم مغز و عملکرد مناسب آن در کودکان کمک می کند. نتیجه تلاش محققان نشان می دهد که مصرف نیم کاسه کلم بروکلی در روز آهن مورد نیاز در رژیم غذای کودک شما را تامین خواهد کرد.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com