
استرس مداوم، چاقی و حتی افسردگی، احتمال تند شدن روند پیری مغز را بیشتر میکنند.اگر میترسید مغزتان با پا گذاشتن به میانسالی و سالخوردگی پیر شود،به جای حل کردن جدول و شطرنج بازی کردن، سراغ این خوراکیها بروید. محققان میگویند کسانی که اصول را در تغذیه خود رعایت میکنند، به احتمال ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر ,گرفتار آلزایمر میشوند. کارشناسان در حال مطالعه هستند که چگونه رژیم غذایی ممکن است زمان شروع و پیشرفت بیماری آلزایمر را تحت تأثیر قرار دهد. آخرین تحقیقات راجع به این بیماری را با هم مرور میکنیم:در زندگی هیچچیز ترسناکتر از این نیست که کسانی را که دوست داریم و به آنها عشق میورزیم و همین طور گذشته خودمان، و حتی شخص خودمان را فراموش کنیم. بیش از ۵ میلیون نفر در آمریکای شمالی با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند. آلزایمر امروزه یکی از بیماری های رایج است که با مختل کردن بخشی از مغز به یاد آوردن برخی مسائل حتی اسم ها و … را مشکل می کند که با اندکی توجه می توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد. سن بالا ، سابقه خانوادگی ، جنس مونث بودن و سندرم داون ، مهمترین عوامل خطر ساز برای آلزایمر هستند. در جمعیتهای غربی ، خطر تجربی آلزایمر در سرتاسر عمر ، ۵ درصد است. اگر بیماران ، خویشاوند درجه اولی داشته باشند که آلزایمر در او پس از ۶۵ سالگی بروز کرده باشد، خطر نسبی ابتلای آنها ۳ – ۶ برابر ، افزایش مییابد. اگر بیماران خواهر یا برادری مبتلا به آلزایمر پیش از ۶۰ سالگی و نیز یک والد مبتلا باشند، خطر نسبی آنها ۷ – ۹ برابر میشود. آزمایش آپولیپوپروتئین A نوعی آزمایش تشخیصی کمکی است و نباید برای پیش بینی آلزایمر در بیماران بیعلامت استفاده شود. مبتلایان به سندرم داون ، افزایش خطر ابتلا به آلزایمر را نشان میدهند. پس از ۴۰ سالگی ، مبتلایان به سندرم داون ، همواره یافتههای آسیب شناختی عصبی آلزایمر را دارند و تقریبا ۵۰ درصد آنها ، دچار افت شناختی میشوند. علائم اولیه آلزایمر در افراد مختلف و حتی روزهای پی در پی متفاوت خواهد بود. بعضی از نشانه های آن به قدری ظریف است که هیچ کس به آن توجه نخواهد کرد. علائم بعدی به صورت بارزتری جلوه می کند و آن زمانی است که بیماری پیشرفت زیادی کرده است. همچنین می توان گفت ، مغز انسان، از مهم ترین ارگان های حیاتی بدن است و نقش مهمی در سلامت بدن دارد ولی بیشتر افراد به سلامت آن کمتر توجه می کنند. مغز مثل سایر بخش های بدن با افزایش سن و روند پیری تغییر می کند و دچار تحلیل و فرسودگی می شود. اگر برای حفظ و مراقبت آن در طول زندگی کاری نکرده باشیم، ممکن است رو به زوال برود. بیماری آلزایمر یکی از شایع ترین موارد «زوال مغز» است. از آنجا که ارث و پیری عوامل اصلی بروز این بیماری هستند، راه پیشگیری قطعی ندارد، اما با تغییر در شیوه زندگی می توان عوامل خطر را کم کرد و برای حفظ سلامت مغز گام برداشت.
در اینجا می خواهیم با برخی مواد غذایی مفید برای جلوگیری از این بیماری آشنا شویم :
حبوبات، سبزی ها و میوه ها : از آنجا که مغز برای عملکرد خود در طول شبانه روز به اکسیژن و قند کافی نیاز دارد، وجود کربوهیدرات های پیچیده در برنامه غذایی توصیه می شود. نان های انتخابی بهتر است از نوع چاودار و گندم سبوس دار باشد و بیسکویت های کم شیرین و کیک های ساده و نوشیدنی های طبیعی جایگزین موادشیرین شوند. موادنشاسته ای و برنج نیز کمتر مصرف شود. کربوهیدرات موجود در سیب زمینی برای تقویت حافظه موثر است.
غذاهای چرب شامل امگا ۳ : ماهی های چرب آب سرد و جلبک دریایی (برای گیاه خواران و کسانیکه ماهی نمی خورند)، بهترین منابع غذایی اسیدهای چرب امگا ۳ EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (اسید دکوزاهگزانوئیک) می باشد. شواهد نشان می دهد که DHA ممکن است با کاهش تجمع پلاک بتا آمیلوئید در مغز به جلوگیری از بیماری آلزایمر کمک کند. ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن، ماهی خال مخالی، ماهی قزل آلا و منابع ماهی از این چربی های سالم هستند.
مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E : مغز ارگان بسیار فعالی است؛ در واقع مغز انسان مقری است که تمام فرایندهای شیمیایی و الکترونیکی مربوط به کنترل عملکردهای مختلف اعضای بدن در آنجا سازمان دهی میشود. اما همین فرایندها باعث تولید رادیکالهای آزاد نیز میشود. این مولکولهای ناپایدار به سلولها آسیب میزنند و به این ترتیب باعث تشکیل مادهی آمیلوئید شده و روند زوال عقل را سرعت میبخشند. اما مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدانها، رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند. نتایج مطالعات نشان میدهد که مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E مثل توتفرنگی و بادام میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.
رژیم غذایی مدیترانهای :
اخیراً مطالعاتی توسط محققان بخش مغز و اعصاب در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجامشده که در مورد رژیمهای غذایی معمولی مردم کشورهای اطراف مدیترانه میباشد. رژیم غذایی مدیترانهای شامل انواع میوهها، سبزیجات، حبوبات، ماهی، روغن زیتون، برخی فرآوردههای لبنی، و گوشت و مرغ آن هم به میزان کم میباشد. اگرچه مطالعات بیشتری نیاز است، اما نتایج این مطالعات، بیانگر کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و کاهش مرگومیر این بیماران بوده است.با این گفتهها، طبق تحقیقاتی که در زمینه آلزایمر انجامشده، بسیاری از محققان بر این باور هستند که افراد باید شیوه مناسب و سالمی را برای زندگی خود اتخاذ کنند، به این ترتیب که مثلاً غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباعشده را بسیار کاهش دهند و بیشتر از آنتیاکسیدانها و ویتامینهای گروه B استفاده نمایند.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com