کابوس دیدن نشان دهنده ی وضعیت روانی افراد است. اما دلیل تکرار شدن بعضی از کابوس ها چیست؟ چطور می شود از شر این کابوس ها راحت شد؟ هر آدمی ممکن است کابوس ببیند. با ترس از خواب می پرد و در رختخواب می نشیند، قلب به شدت می زند، و پیشانی عرق می کند. روانشناسان و متخصصان خواب در مورد اینکه خواب دیدن بازتاب اختلالات هیجانی است توافق کامل ندارند. بعضی میگویند نتیجهٔ فعالیتهای امواج پراکندهٔ مغزی است که مغز در حال خواب میخواهد آنها را منظم کند. برخی هم چیزهای دیگری را – مثل تأثیرات قدیمی، ترس و هوس سرکوب شده، و پاسخهای نمادین – در آن میبینند. عدهای نیز به چیز بینابین اینها اعتقاد دارند. اما با رفتن کابوس،فقط تعجب می کنید و به این فکر می کنید که چطور مانع تکرار آن شوید.
در اینجا به بیان برخی از روش های درمان و مقابله با کابوس شبانه خواهیم پرداخت :
وضعیت خانوادگی و شغلی : وضعیت خانوادگی و شغلیتان را بررسی کنید. آیا در حال حاضر رضایت و آرامش کافی در خانه دارید؟ آیا در رابطه با همسرتان احساس آرامش می کنید؟ اگر مسئله ای هست که به حل و پیگیری نیاز دارد توصیه می شود آن را برطرف کنید؛ زیرا مسائل استرس زا به میزان زیادی می تواند کابوس هایتان را تشدید کند و موجب تداوم آن شود.
ریلکسیشن پیش از خواب : شناخت درمانی به عنوان راهکاری برای کسانی که در اثر مشغله زیاد دچار کابوس شبانه میشوند، میتواند موثر باشد این افراد آموزش میبینند تا افکار اضطرابزا را در طول روز بشناسند همچنین به این افراد آموزش ریلکسیشن داده میشود تا ۲۰ دقیقه پیش از خواب انجام دهند و سپس به رختخواب بروند. در خصوص ساعت مناسب خواب، ساعت فیزیولوژی بدن برای تازه شدن مغز از ساعت ۱۰- ۱۲ شب تا شش صبح است، همچنین در بهداشت خواب باید محل خوابیدن ثابت، آرام، بدون به هم ریختگی، دارای دمای مناسب، بدون نور و صدای زیاد باشد؛ در زمان خواب فرد در رختخواب کار دیگری جز خوابیدن انجام ندهد.
از خوردن پیش از خوابیدن خودداری کنید : خوردن پیش از رفتن به رختخواب میتواند موجب کابوس در خواب شود چون غذا سرعت متابولیسم شما را افزایش داده و سیگنالهایی به مغز ارسال میکند که فعالتر شود. بنابراین بهتر است از صرف غذا یا میان وعده پیش از خواب پرهیز کنید، به ویژه غذاهایی که قند زیادی دارند.
دوری از الکل و مواد مخدر : الکل بهعلت ایجاد بههمریختگی در چرخهی خواب موجب خواب منقطع میشود. مصرف زیاد الکل بهویژه پیش از خواب از طول مدت خواب REM میکاهد. مطالعات نشان است که بین اعتیاد به الکل و دیدن رؤیاهایی با محتوای احساسی منفیتر ارتباط نزدیکی وجود دارد. ماریجوآنا نیز با ایجاد اختلال در چرخهی خواب باعث کاهش مدت خواب REM میشود. همچنین در پارهای از مطالعات مشاهده شده است که قطع مصرف ماریجوآنا و کوکائین میتواند به دیدن رؤیاهای عجیبوغریب منجر شود.
دوری از استرس : افرادی که دچار اختلال خواب می شوند باید از استرس دوری کنند که این امر با استفاده از تمرینات صورت می گیرد و افرادی که دارای شغل هایی هستند که باعث تنش می شوند باید از استرس دوری کنند که این امر با استفاده از تمرینات صورت می گیرد و افرادی که دارای شغل هایی هستند که باعث تنش می شود باید محل کار را ترک و از آن دوری کنند زیرا ذهن افراد درگیری به وجود می آورد.
فکر کردن به مسائل خوشحال کننده : هنگامی که میخواهید بخوابید به افکار شادیبخش فکر کنید. این افکار هر چیزی که دوست دارید میتوانند باشند مثلاً خود را به عنوان یک ابرقهرمان تصور کنید که دنیا را نجات میدهید، یا بازیگر مشهور سینمایی، یا تعطیلات مورد علاقه خود را تصور کنید. همچنین این که بر اهداف خود تمرکز کنید و خود را در حال دستیابی به آنها تصور کنید (مانند به دست آوردن شغل مورد نظر، رسیدن به وزن ایده آل یا پیدا کردن عشق واقعی در زندگی) میتواند مفید باشد.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com