
همانطور که می دانید سرطان ریه یکی از سرطانهای کشنده در جهان است که مردان و زنان را درگیر خود کرده است. بیش از ۲۰ درصد افرادی که از طریق این بیماری جان خود را از دست میدهند، هرگز سیگاری نبوده اند. متخصصان بر این باورند که قرار گرفتن در معرض رادون(یک گاز بی بو که در منازل یافت میشود) یکی از مقصران اصلی برای ابتلا به سرطان ریه است. موارد دیگری همچون آلودگی هوا، دود سیگار و آلودگیهای زیست محیطی همچون آزبستها میتواند در ابتلای افراد به این سرطان دخیل باشد. چه به صورت منظم سیگار بکشید یا در زندگی خود هرگز لب به سیگار نزده باشید باید علائم سرطان ریه را به دقت بشناسید.
در اینجا به بیان برخی از مهمترین علائم و نشانه های سرطان ریه خواهیم پرداخت :
سرفههای طولانی : اکثریت قریب به اتفاق افرادی که سرطان ریه دارند معمولا دچار سرفه های طولانی نیز میشوند. این سرفهها در برخی از موارد با خون همراه است. وجود مخاط رنگی و ضخیم میتواند نشانه اولیه این سرطان باشد. اگر سرفه شما بیش از یک ماه به طول انجامید حتی در مواردی که سرفه خشک است باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
بیماریهای مکرر : بیماریهای مکرر مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا، برونشیت یا ذاتالریه به ویژه در زنان سیگاری میتواند به علت ضعف سیستم دفاعی یا سرطان ریه باشد؛ این بیماریها در بیماران مبتلا به سرطان ریه پس از فروکش کردن علایم بیماری دوباره بروز میکند؛ سرطان ریه با ساکن شدن در بافتهای ریه و لولههای برونشیتی، علایم مشابه به سرماخوردگی یا آنفلوانزا ایجاد میکند؛ این سرطان، ریه را به بیماریها و عفونتها مستعدتر میسازد و سیستم دفاعی بدن که مشغول مقابله با سرطان است کمتر میتواند خود را در برابر میکروبها محافظت کند و در نتیجه دچار عفونتهای جدی از جمله برونشیت و ذاتالریه میشود.
بروز تب بدون دلیل مشخص : از جمله دیگر علائم ابتلا به سرطان ریه میتوان به بروز تب بدون دلیل مشخص اشاره کرد. تب هنگامی رخ میدهد که بدن در واکنش به تهاجم آلودگیها دمای خود را بالا میبرد. لازم به ذکر است، تب نشانهای از بروز اتفاقی غیر عادی در بدن است. بنابراین، اگر دچار تب شدهاید، و این وضعیت بعد از گذشت چند روز همچنان ادامه دارد، هرگز نباید این علامت را نادیده بگیرید. چنانچه بدون هیچ دلیل مشخصی، به تب دچار شدهاید و بعد از گذشت چندین روز، بهبودی حاصل نکردهاید، این وضعیت میتواند نشانهای از بروز مشکلات جدیتری باشد، از جمله سرطان ریه. روشهای درمانی مرتبط با تب به علتهای ایجاد کنندهی این وضعیت بستگی دارند.
خشن شدن صدا : اگر یک تغییر قابل توجه در صدای خود حس کردید، یا اگر شخص دیگری اشاره می کند که صدای شما عمیق تر، خفیف تر و یا خشن تر بنظر می رسد، با دکتر خود مشورت کنید. این می تواند ناشی از یک سرماخوردگی ساده باشد، اما این علامت ممکن است در مواردی بیش از دو هفته طول بکشد که نشان از موضوعی جدی تر از سرماخوردگی دارد. تغییر صدای مربوط به سرطان ریه وقتی که تومور روی عصب های حنجره تاثیر می گذارد، ممکن است رخ دهد.
کاهش وزن : اگر بدون تغییر در شیوه زندگی دچار کاهش وزن شدید یا اینکه به غذاهایی که قبلا دوست داشتید تمایلی ندارید جای نگرانی دارد. سرطان ریه با علایمی مانند کاهش وزن و از دست دادن اشتها، سخت نفس کشیدن و کم اشتهایی خود را نشان می دهد. درد معده باعث حالت تهوع می شود. از دست دادن اشتها هنگامی رخ می دهد که سرطان به کبد سرایت کرده است. به علایم توجه کنید تا مطمئن شوید ناشی از ناراحتی روده ای، مسمومیت غذایی، نفخ یا قاعدگی نیست؛ اگر بی اشتهایی و کاهش وزن ادامه پیدا کند بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
عدم تعادل : شاید سلول های مربوط به سرطان ریه به سیستم ایمنی دستور حمله به سیستم عصبی را بدهند که این مسئله بر روی عملکرد عضلات نیز تاثیر می گذارد. به این ترتیب ایستادن برای فرد بیمار سخت خواهد بود یا ممکن است فرد دچار عدم تعادل شود. به علاوه کم خونی باعث سرگیجه می شود. همچنین اگر تومور در قسمت بالا و سمت راست ریه بروز کرده باشد، بر روی بزرگ سیاهرگ بالایی vena cava (رگی که خون را از سر به قلب می رساند) تاثیر گذاشته و باعث سرگیجه می شود.
درد معده، کمر، شانه و سینه : درد سینه یا کمر که به علت رشد تومور به وجود میآید یا درد در قسمت سینه یا ریه به راحتی با درد عضله اشتباه گرفته میشود و ممکن است از نشانههای ابتلا به سرطان ریه باشد؛ گاهی نیز درد در معده حس و با ناراحتی گوارشی اشتباه گرفته میشود؛ سرطان ریه با وارد کردن فشار به طور مستقیم از طریق تومور یا با تحریک اعصاب که از این قسمت عبور میکند به طور غیر مستقیم درد ایجاد میکند؛ گاهی مواقع که مغز از تومور پیغام دریافت میکند فرد در سینه، گردن و شانه احساس درد میکند؛ سلولهای سرطانی میتواند در قفسه سینه درد ایجاد کند؛ تومور روی اعصاب فشار وارد و در نتیجه درد در شانه، زیر بغل یا قسمت پایین دست ایجاد میکند؛ به محض احساس درد بیدلیل در سینه، شانه، کمر یا معده فوراً به پزشک مراجعه کنید.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com