حتی انسان های سالم نیز می توانند فشار بر روی سلامت که به دلیل آلودگی هوا به وجود می آید، مانند؛ ناراحی و سوزش سیستم تنفسی و مشکلات تنفسی را در هنگام فعالیت های بیرون از خانه، تجربه کنند. آلودگی هوا نه تنها سلامت جسم را تهدید می کند بلکه در ایجاد افسردگی، پرخاشگری، خواب آلودگی، بیش فعالی کودکان و دیگر اختلالات روانی نیز موثر است. خطر حقیقی در مورد اثرات زیان بار به شرایط سلامتی فعلی شما، نوع و تمرکز آلودگی و زمانی که در معرض هوای آلوده بوده اید ،بستگی دارد میزان بالای هوای آلوده می تواند موجب مشکلات سلامتی فوری شود. آلودگی هوا عوارض فراوانی برای سلامتی افراد دارد و بر پوست، چشم و دیگر سیستم های بدن اثرمنفی می گذارد ، اما مهم ترین اثرات آن بر سیستم تنفسی می باشد.
در اینجا به بیان برخی از مهمترین اثرات منفی آلودگی هوا خواهیم پرداخت :
آلودگی هوا و تاثیر آن بر سیستم تنفسی : ذرات جامد می توانند بر روی دیواره های نای، نایژه و نایژک ها بنشینند. بیشتر این ذرات توسط زائده های کوچک مومانند، از بینی خارج می شوند (زمانی که سرفه و یا عطسه می کنید، این ذرات را از بینی خود خارج می سازید). ذرات بسیار کوچک ممکن است وارد آلوئل های ریه شوند و چندین هفته، ماه و یا سال در آنجا بمانند. آلودگی هوا بر عملکرد ریه اثر می گذارد. تنفس دائمی آلودگی هوا بر عملکرد صافی اثر می گذارد و در نتیجه مقدار زیادی آلاینده وارد قسمت های پایین ریه می گردد. ریه یک عضو مسئول جذب اکسیژن هوا و دفع دی اکسید کربن خون می باشد. تخریب ریه در اثر آلودگی هوا موجب جلوگیری از این فرایند و بروز بیماری های تنفسی و قلبی عروقی می گردد.
آلودگی هوا می تواند موجب سقط جنین شود : باید بدانید سرب علاوه بر تاثیری که بر سلامت افراد دارد باعث ابتلا به سرطان و سقط جنین و بیماری های روانی نیز می شود به طورمثال با تاثیر منفی بر عملکرد سیستم عصبی باعث بروز سردردهای شدید و کم شدن حافظه می شود. آلودگی هوا بویژه سربی که به علت سوخت نامناسب خودروها به وجود می آید احتمال تولد کودکان مبتلا به نقص عضو ، اوتیسم و بیش فعالی را افزایش می دهد. همچنین مسمومیت ناشی از سرب باعث افزایش اختلالات ذهنی ، فراموشی های دائم، بیماری های لرزشی و جنون می شود.
اثرات آلودگی هوا بر کودکان : کودکان یکی از آسیبپذیرترین گروهها به آثار ناشی از آلودگی هوا هستند و پیامدهای سلامتی برای آنان میتواند مادامالعمر باشد؛ به غیر از بیماریهایی نظیر رشد ناقص، کمتوانیهای جسمی، پوکی استخوان و … بسیاری مشکلات دیگر نیز این فرشتگان معصوم را تهدید میکند. بسیاری از مطالعات نشان داده که آلودگی هوا به شدت با شرایط تنفسی مانند ذات الریه، برونشیت و آسم مرتبط است؛ آلودگی هوا میتواند بر سیستم ایمنی کودکان، ریه و رشد مغز و توسعه شناختی تاثیر بگذارد و اگر این بیماریها درمان نشود برخی از عوارض سلامتی مرتبط با آلودگی هوا میتواند یک عمر باقی بماند. مطالعات مختلفی در گذشته نشان داده که چگونه آلودگی هوا، عملکرد ریه و رشد مغز در کودکان را مختل میکند ضمن اینکه کودکانی که به بازیهای پرتحرک یا ورزش میپردازند نیز حجم بیشتری از هوا را نسبت به کودکان کم تحرک وارد ریه میکنند. اما این تفاوت در رفتار تنفسی نیز ممکن است خطر ابتلای کودکان به بیماری ریوی مرتبط با ذرات ریز را افزایش دهد، یعنی ریهها و مغز کودکان میتوانند با هوای پاکتر بهتر رشد کنند و کارشناسان دیگر کشورها نیز در تاثیرگذاری آلودگی هوا بر کودکان نسبت به بزرگسالان تاکید ویژهای دارند.
تأثیر آلودگی هوا بر گیاهان : زندگی انسان و انواع حیوانات روی زمین به طور مستقیم و غیرمستقیم به گیاهان وابسته است. اکسیژنی که در اتمسفر زمین وجود دارد نیز حاصل فعالیت گیاهان است. گیاهان از نظر اکولوژیکی، تولیدکنندگان روی زمین هستند؛ درختان خود از تصفیه کنندگان هوا محسوب شده و از عوامل مهم کاهش ذرات گرد و غبار به شمار می آیند، تا حدی که می توان آنها را ریه های تنفسی شهر نامید. درختان و درختچه ها به عنوان یکی از عناصر مهم در فضای سبز شهری علاوه بر پدیده تصفیه هوا و گاها آب و خاک، باعث جلوگیری از پراکندگی صداهای ناهنجار، تلطیف هوا و زیبایی هر چه بیشتر مناطق شهری و صنعتی می شود که این خود می تواند باعث شادابی روحیه افراد در محیط های مختلف گردد. آلودگی هوا بر روی گیاهان، اثرات بسیار مخربی دارد و هرچند فضای سبز و پوشش گیاهی از عوامل اصلی مقابله با آلودگی هوا محسوب می شود، ولی چنانچه مقدار این آلودگی در هوا افزایش یابد، گیاهان به عنوان موجودات زنده از آسیب مصون نمی مانند.
دستگاه قلبی عروقی : آلودگی هوا بر دستگاه قلبی عروقی همچون سایر دستگاه های داخلی بدن اثرات مخرب کوتاه و دراز مدتی دارد به گونه ای که به گفته پزشکان و محققان گاهی احتمال بروز بیماری های قلبی را تا چند برابر افزایش می دهد. آلودگی هوا سبب افزایش احتمال بروز سکته های قلبی تا چهار برابر در افراد می شود و این احتمال دستکم تا دو هفته پس از پایان آلودگی هوا به قوت خود باقی خواهد ماند. آلودگی هوا و ذرات ریز کمتر از ۵/۲ میکرون قادرند با برهم زدن نظم عملکرد قلب، موجب بروز ضربان های نابجا و ایجاد اختلال در ضربان قلب شوند. سایر دستگاه های بدن انسان نیز از طریق سیستم تنفسی آلودگی ها را وارد ریه می کنند و به طور مستقیم عامل انتقال این ذرات و آلودگی به جریان خون می شوند که برای سلامتی بسیار مضر است.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com