ابرو بخشی از پیشانی است که با موهای نسبتاً زبری در بالای چشمها قرار گرفته است. این بخش در زیبایی صورت نقش مهمی ایفا میکند. علاوه بر این، نقش مهمی در حفاظت از چشمها دارد. موهای ابرو مانع ورود آب، عرق و غبار پیشانی به چشم میشوند. چند ماهیچه نیز در این بخش از پیشانی وجود دارند که باعث ایجاد رفلکسها و حرکت ابروها میشوند. بعضی از افراد بهطور سرشتی ابروهای کمپشتی دارند. هرازگاهی، ریزش موی ابرو کاملاً طبیعی است. ابرو هم مانند هر موی دیگری در بدن، یک چرخه طبیعی دارد که شامل موریزی در مرحله آخر میشود. اما این روند نباید جلبتوجه کند و قطعاً نباید تکههای کچلی بهجا بگذارد یا حتی موجب ریزش کامل ابرو شود. اگر متوجه شدید که ابروهایتان بهشدت و بهطور ناگهانی ریخت یا ابروهای ضخیمتان بیهیچ دلیلی نازک شد باید نگران شوید. متاسفانه بسیاری از کسانی که با این مشکل روبهرو هستند تا زمانی که ابروها و مژههایشان کمپشت نشده، به فکر مراجعه به پزشک هم نیستند و خیلی جدی با این مشکل برخورد نمیکنند.
دلایل مختلفی برای ریزش ابرو وجود دارد که با برخی از آنها بیشتر آشنا می شویم :
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی : کمبود عناصر روی، منیزیم، کلسیم، منگنز و ویتامین های آ، د، ای، اسید فولیک، بیوتین، ب۱، ب۶ و ب۱۲ از دیگر عوامل موثر در افزایش ریزش ابروها می باشند. امروزه با توجه به فرسایش خاک و کاهش کیفیت مواد غذایی کمبود مواد مغذی ذکر شده در اکثر افراد مشاهده می شود، در تحقیقی در سال ۲۰۱۴ که توسط گروه پزشکی مدیکال پلاس در آمریکا بروی ۲۸۵۰ نفر انجام گرفت، مشاهده گردید بیش از ۷۵% از این افراد دچار کمبود روی و منیزیم می باشند، نکته جالب اینجا است که مصرف مکمل های غذایی امری رایج بین مردم آمریکا می باشد اما با این حال کمبود این عناصر در بسیاری از آمریکایی ها مشاهده می شود.
مشکلات تیروئید : کمکاری تیروئید، عارضهای که در آن غده تیروئید بهاندازهای که باید فعال نیست، معمولاً یکی از علل نازک شدن ابرو است. این عارضه علائم زیادی مانند خشک شدن پوست، خستگی شدید و افزایش وزن ناگهانی دارد. نازک شدن موها ازجمله ابرو در مراحل بعدی کمکاری تیروئید مشخص میشود. ریزش موی ابروها قابلتوجهتر از بخشهای دیگر است زیرا موی ابرو کمحجمتر از موهای سایر نقاط بدن است. البته تنها علت نازک شدن ابرو اختلال در غده تیروئید نیست اما ریزش ابرو در اثر کمکاری تیروئید، الگوی بسیار مشخصی دارد. ریزش مو یا نازک شدن ابرو معمولاً در لبه خارجی یا یکسوم خارجی ابرو اتفاق میافتد.
مشکلات پوستی : التهاب پوست در مناطق نزدیک به چشم ها می تواند به ریزش مژه ها و ابروها منجر شود. بیماری هایی نظیر پسوریازیس، اگزما و نیز درماتیت تماسی می تواند منجر به ایجاد جوش و تاول، پوسته پوسته شدن و همچنین خارش متوسط تا شدید گردد. خاراندن مداوم پوست ملتهب، اگرچه احساس آرامش لحظه ای به فرد می دهد، اما باعث ریختن موهای این نواحی از پوست می شود.
عوامل ارثی : برخي افراد از ابتداي زندگي دچار کممويي هستند که به آن «هيپوتريکوز» گفته ميشود. برخي افراد نيز تحتتاثير عوامل ژنتيکي بهتدريج دچار ريزش ابرو ميشوند. معمولا در مواردي که ريزش ابرو وراثتي است، درمان موثري براي جلوگيري از آن وجود ندارد و درمانها فقط اين روند را کند ميکند يا به تعويق مياندازد اما ژنتيکي يا اکتسابي بودن اين مساله حتما بايد از طريق انجام آزمايش ثابت شود.
تغذیه نامناسب : تغذیه نیز مانند سایر بیماری های پوست و مو یک عامل مهم و تاثیرگذار در نظر گرفته می شود. علت ریزش مژه ها می تواند تنها به دلیل تغذیه نامناسب و تضعیف ریشه موها در نتیجه بیماری های تغذیه ای نظیر بی اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و … باشد که به طور فراگیر بر وضعیت پوست و موی کل بدن تاثیر خواهد گذاشت.
استفاده زیاد از لوازم آرایشی: استفاده از لوازم آرایشی غیر معتبر و غیر استاندارد باعث آسیب به پوست می شود و اگر زمان طولانی بروی پوست باقی بمانند جذب ریشه ابروها شده و سبب ریزش آن ها می گردد.
ازدیاد آهن : متاسفانه بسیاری از بانوان به اشتباه بر این تصورند به دلیل عادت ماهانه در معرض کمبود آهن می باشند و بدون بررسی از مکمل های آهن استفاده می کنند که در اکثر موارد نیازی به آن ندارند. آهن از فلزاتی است که اگر بصورت مازاد مصرف شود بسیاری خطرناک بوده و بدن هیچ راه طبیعی برای دفع آن ندارد. آهن مازاد به اشکال مختلف به بدن آسیب می رساند و عامل مهمی در بروز بسیاری از بیماری ها از جمله کم کاری تیروئید، دیابت، ریزش مو و غیره می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله ازدیاد آهن را مطالعه کنید.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com