
با اینكه شوره سر مشكل چندانی در زندگی عادی فرد ایجاد نمیكند، اما در هر صورت چندان خوشایند نیست و گاهی موجب خجالت فرد میشود. در ادامه به بررسی بیشتر این پدیده و نیز دلایل به وجود آورنده و راههای مختلف درمانی آن میپردازیم. شوره سر اغلب از سن نوجوانی آغاز میشود و تا میانسالی ادامه مییابد. البته گاهی افراد سالمند نیز ممكن است، دچار آن شوند. استرس، تغذیه نادرست، تغییرات آب و هوایی، تعریق زیاد و عدم شستن درست موی سر از جمله عوامل بروز شوره سر است. برخلاف بسیاری از بیماری ها، طیف گستردهای از دلایل به بروز شوره سر میانجامد. در حالت كلی شوره سر وقتی بوجود میآید كه پوست سر سلولهای خود را سریعتر از حالت معمول دفع میكند. در بیشتر موارد یك نوع قارچ خاص عامل تسریع این پدیده است.
با برخی از مهمترین عوامل ایجاد شوره سر بیشتر آشنا شویم :
شستشوی کم : هر چند وقت یکبار موهایتان را میشویید؟ به یاد داشته باشید که هیچ پاسخ درستی برای این سوال وجود ندارد زیرا میزان شستشو به عواملی از جمله نوع پوست، نوع مو، نوع محصولات و … بستگی دارد اما اگر تا زمانی که موهایتان ژولیده و چرب نشده است از شامپو استفاده نکنید شوره سر افزایش مییابد. بنابراین توقف شستشوی سر با شامپو منجر به افزایش و انباشته شدن سلولهای مرده پوست شده و این وضعیت را بدتر میکند. متاسفانه زمانی که فرد با این مشکل مواجه میشود به اشتباه از شامپوهای خشک استفاده میکند.
پوست چرب و تحریک شده : این مشکل یکی از شایع ترین دلایل شوره بوده و نشانه آن سرخی، چربی و پوشیده شدن پوست با شوره ها و پوسته های زرد و سفید می شود. درماتیت سبوره ممکن است بر پوست سر و سایر نقاط چرب صورت همچون کناره بینی و پشت گوش تاثیر گذارد.
فشار روحی : ابتلا به شوره سر ممکن است نشانه دهنده این موضوع باشد که شما به آرامش و استراحت نیاز دارید. استرس میتواند هرگونه بیماری پوستی را وخیمتر کند. استرس باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن شده که این امر میتواند باعث ایجاد شوره سر و خارش سر شود. برای رفع فشار استرس میتوانید یوگا، پیاده روی یا تنفس عمیق را امتحان کنید.
عدم تغذیه مناسب : پوست و موی سالم فقط در بدن سالم دیده می شود. متخصصان بدون اینکه بگویند رژیم غذایی نامناسب باعث بروز شوره سر می شود،بر این عقیده هستند که برخی مواد غذایی می تواند باعث ایجاد شوره سر بویژه در افراد مستعد می شود. توصیه می شود در حد امکان مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع استفاده کنید چون سالم تر هستند. مواد غذایی مفیدی مانند آووکادو، آجیل ها، زیتون و روغن زیتون جزو منابع خوب غذایی اسیدهای چرب غیراشباع هستند. یادتان باشد که کمبود ویتامین B می تواند باعث بروز و افزایش شوره سر شود. بنابراین توصیه می شود از مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین B مانند برنج، تخم مرغ و موز غافل نشوید.
استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی : مانند خارش بدن که میتواند به دلیل مواد آلرژیزای موجود در محصولات آرایشی ایجاد شود، ماسک مو یا ژل حالت دهنده شما هم میتواند دلیل خارش سر شما باشد. تحقیقات نشان داده است که استفاده بیش از حد از مواد آرایشی باعث خارش پوست سر میشود. ممکن است در ابتدای شروع مصرف این محصولات زیبایی، مو براق و نرم شود ولی همینطور که پیش میروید و مرتب از آنها استفاده میکنید، مواد شیمیایی که به درستی هم شسته نمیشوند، موجب ریزش مو، خشکی و خارش پوست سر میگردند. همچنین به دنبال استفاده بیش از حد از شامپو و نرمکنندههای مو حساسیتهای تماسی هم افزایش پیدا میکند. هیچ تضمینی نیست که شامپوی مخصوص شما برای همیشه مشکلی ایجاد نکند، همانطور که پیش از این گفتیم برخی از آلرژنها به مرور زمان حساسیت را بروز میدهند.
بیماری های پوستی : بیماری های پوستی دیگر همراه شوره علت شوره سر ، التهاب پوست سر است و بیماری هایی همچون اگزما پوسته ریزی شدیدی در پوست سر بوجود می آورند و گاهی بیماری های عفونی مثل زرد زخم و شپش سر یا پدیکولوز به صورت پوسته در سر ظاهر می شوند. سایر اختلالات پوستی از جمله درماتیت سبوروئیک و درماتیت آتوپیک ، دندروف( زمان بلوغ ) ، روزاسه ، آکنه ، پسوریازیس ، چاقی ، بیماری پارکینسون ، استفاده از لوسین های خشک کننده حاوی الکل و بیماری ایدز از بیماری هایی هستند که باعث شوره شدید سر می شوند. درمان شوره و پیشگیری نمی توان از آن پیشگیری قطعی بعمل آورد. اما برای به حداقل رساندن شدت یا دفعات شعله ور شدن بیماری می توانیم از روشهای زیر استفاده کنیم.
سن : شوره سر معمولا در سنین نوجوانی شروع شده و تا میانسالی ادامه دارد. با اینحال ممکن است افراد مسن نیز به این مشکل دچار شوند. شوره سر در مردان شایع تر است، بعضی از تحقیقات هورمون های مردانه را عامل این مشکل می دانند. همچنین مردان غده های چربی بزرگتری در پوست سر خود داشته که می تواند به افزایش شوره سر کمک نماید.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com