وسواس اختلالی اضطرابی است كه به واسطه شرطی شدن فكر، احساس و عمل شكل میگیرد. روش ها و راهکارهایی وجود دارند تا فرد مبتلا به وسواس بتواند وسواس خود را کنترل نماید. وسواس یک ایده، فکر، تصور، احساس یا حرکت مکرر یا مضر می باشد که، با نوعى احساس اجبار و ناچارى ذهنى و علاقه به مقاومت در برابر آن همراه است. بیمار متوجه بیگانه بودن حادثه نسبت به شخصیت خود بوده و از غیر عادى و نابهنجار بودن رفتار خودآگاه است. روانشناسان وسواس را نوعى بیمارى از سرى نوروزهاى شدید مى دانند که، تعادل روانى و رفتارى را از بیمار سلب و او را در سازگارى با محیط دچار اشکال میسازد و این عدم تعادل و اختلال داراى صورتى آشکار است. وسواس انواع مختلفی دارد ولی بیشتر وسواس یک بیماری فکری است و فرد وسواسی بیشتر از طریق فکر کردن درباره موضوعی وسواس پیدا میکند.
در اینجا به بیان برخی از بهترین روش های درمان وسواس خواهیم پرداخت :
درمان شناختی-رفتاری : می توان گفت بهترین روش برای درمان وسواس درمان شناختی-رفتاری است. برای دریافت خدمات مرتبط با این درمان باید به روانشناسان بالینی مراجعه کنید. این روش دو بخش اصلی را شامل می شود. بخش اول مواجهه و پیشگیری از واکنش و بخش دوم شناخت درمانی می باشد. این روش درمانی باید با مشاوره و یاری گرفتن از درمانگر صورت گیرد. در ادامه توضیح ساده ای از هر بخش این روش درمانی را برای شما ارائه می دهیم.
تغییر شرایط زندگى : از شیوه هاى درمان این است که، زندگى بیمار را به محیطى دیگر بکشانیم و وضع او را تغییر دهیم. او را باید به محیطى کشاند که، در آن مساله حیات سالم و دور از اغتشاش و اضطراب مطرح باشد و بناى اصلى شخصیت او از دستبردها دور و در امان باشد، بررسیهاى تجربى نشان مى دهند که، در مواردى با تغییر شرایط زندگى و حتى تغییر خانه و محل کار، بهبود کامل حاصل مى شود.
نقش اطرافیان در درمان وسواس : بر اساس تجارب بالینی و تحقیقات، اطرافیان نزدیک و به ویژه خانواده یک فرد دچار وسواس، هم از آن تاثیر می گیرند و هم می توانند در تشدید یا بهبود علائم وسواس یک فرد تاثیرگذار باشند. احتمال افسردگی و وسواس در فرزندان و همسر افراد وسواسی زیاد است. در بسیاری موارد اطرافیان از اینکه باید مدام مراقب رفتار خود باشند، تا مورد انتقاد فرد دچار وسواس قرار نگیرند، خسته و عصبی می شوند. از این رو یکی از بخش های درمان این است که پس از آگاهی دادن به فرد در مورد مشکلش و اینکه اطرافیان با رعایت بیش از حد باعث تشدید مشکل او می شوند، از اطرافیان می خواهیم از اطاعت های بیش از حد از انتظارات غیرمعمول او اجتناب کنند تا هم خودشان در معرض آسیب قرار نگیرند و هم به درمان فرد دچار وسواس کمک کنند.
درمان با موسیقی : موسیقی آرامش بخش احتمال افسرده شدن را کاهش داده و اضطراب را از بین می برد. محققان اعتقاد دارند افرادی که موسیقی آرامش بخش گوش می کنند کمتر با افکار وسواسی درگیر می شوند و سطح اضطراب و استرسشان هم کمتر می شود. اکثر روانشناسان به تاثیر موسیقی بر سلامت روان اشاره کرده اند و موسیقی درمانی را یکی از بهترین راه های مقابله با اضطراب و به تعادل رساندن وضعیت روانی افراد می دانند.
کاهش زمان انجام کارها : انجام کار زیاد در زمان کم با برنامهریزی ولی بدون فشار، برای مثال اگر قبلاً ۴۵دقیقه حمام میکردیم، حال سعیکنیم در ۴۰دقیقه حمام کنیم و کمکم این زمان را نیز کاهش دهیم. هر چهقدر کارهایمان را با سرعت بیشتری انجام دهیم، انرژی بیشتری دریافت خواهیم کرد.
مصرف گل گاو زبان : خاصیت ضدالتهابی این گیاه، بر مغز مصرفکنندگانش تاثیر میگذارد و تغییرات ایجادشده در مغز و اعصاب، بر افکار و رفتار فرد هم تاثیر میگذارد. محققان میگویند کسانی که دمنوش گلگاوزبان میخورند، کمتر دچار اضطراب میشوند و احساس ناامنی -که زمینه را برای بروز افکار و رفتارهای وسواسی فراهم میکند- کمتر سراغ آنها میروند.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com