معمولاً متخصصان تغذیه با هر روشی که باعث شود شما سبزیجات بیشتری مصرف کنید موافقاند. سبزیجات یکی از سالمترین و مفیدترین مواد غذایی هستند. سبزیجات سرشار از ویتامین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی میباشند که برای عملکرد مناسب و سیستم ایمنی بدن ضروری هستند. پختن سبزیجات پس از اینکه دو یا سه روز در یخچال نگه داری شده، باعث می شود نیمی از ویتامین C آن از بین برود. یکی از مهم ترین موارد در پخت سبزیجات، حفظ مواد مغذی آنهاست و این کار هنگام فرآیند پخت باید انجام گیرد. بارها این سؤال برای بسیاری از افراد پیش آمده که با وجود آنکه توجه زیاد به تغذیه خود داشته و تلاش نمودهاند موادی را انتخاب کنند که ارزش تغذیهای بالایی دارند و برای سلامتیشان مفید است اما دچار عوارض بدغذایی یعنی چاقی یا لاغری و یا بروز اشکال در سلامت جسمی یا روحیشان شدهاند.
در اینجا به بیان برخی از روش ها و نکاتی در خصوص پخت صحیح سبزیجات جهت حفظ ارزش غذایی آنها خواهیم پرداخت :
پختن سبزیجات در آب جوش : پختن سبزیجات در آب جوش یکی از سادهترین راههای پخت آن است، برای حفظ مواد مغذی بهتر است از حداقل آب ممکن استفاده کنید تا مواد مغذی به ویژه ویتامینهای آن دور ریخته نشوند. اگر میخواهید مزه سبزیجات از بین نرود و له نشوند، تا زمانی که آب کاملاً به نقطه جوش برسد صبر کنید. سپس سبزیجات ( مانند کلم بروکلی و لوبیا سبز ) را در آن بریزید و پس از مدت کوتاهی از آب خارج کنید.
غذا را دوباره گرم نکنید : تمامی میوه ها و سبزیجات ساختار های شیمیایی خاص خود را دارند. حرارت دادن مکرر به سبزیجات تمام ارزش غذایی آن را از بین خواهد برد. بیشتر ویتامین C موجود در سبزیجات با حرارت دهی دوباره و نهداری در یخچال از بین خواهد رفت.
عدم سرخ کردن سبزیجات : اگر برای تهیه خورش قورمهسبزی و كرفس، سبزی آنها را برای ساعتها سرخ كنید تا، تغییر رنگ دهد، دیگر نباید انتظار داشته باشید كه هیچ ویتامینی در این سبزیها باقی بماند. به عبارتی، این سبزی دیگر ماده غذایی محسوب نمیشود بلكه تفالهای است كه ارزش غذایی ندارد. چون سرخ كردن به مدت طولانی در روغن بسیار داغ (سرخكنها) نیز برای سبزیجات مضر است. و ویتامین C، E،B۱،B۶ و اسید فولیك را از بین میبرد.
کباب کردن سبزیجات : وقتی هوا گرم است، کباب کردن سبزیجات در بیرون از خانه راه مناسبی برای پختن آنهاست. مانند پختن سبزیجات در فر، کباب کردن آنها نیز طعم و مواد مغذی آنها را حفظ میکند. سبزیجاتی مانند ذرت، فلفل دلمهای، کدو، پیاز و سیبزمینی را میتوان به راحتی کباب کرد.
عدم باز گذاردن درب ظرف : یکی دیگر از عواملی که موجب اتلاف ارزش تغذیهای مواد غذائی بخصوص مواد گیاهی میشود، باز گذاشتن در ظرف غذا هنگام پخت است و علت آن تأثیر اکسیژن هوا و نیز نور بر ویتامینهای موجود در مواد غذائی است. اکسیژن هوا چنانچه با حرارت همراه شود لطمه بیشتری به ویتامینهای غذا وارد میشود بنابراین به هنگام طبخ غذا لازم است در ظرف غذا را بسته نگاهداریم.
بخار پزکردن : در این روش، پخت مواد غذایی با استفاده از حرارت بخار تولید شده توسط آب جوش انجام میشود، دمای پخت نسبت به حرارت خشک پایینتر است. بنابراین بخار پز کردن با حفظ طعم، رنگ، شکل، بافت و مواد مغذی موجود در مواد غذایی بر جوشاندن برتری دارد. لازمه این روش پخت استفاده از بخار تولید شده از آب جوش است. از آنجا که تماس بین ماده غذایی و آب کمتر از روش جوشاندن بوده، از دست دادن مواد محلول نیز کمتر است.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com