گاهی پیش می آید که در اثر یک حادثه و یا به طور ناگهانی و خودبخود دچار خون دماغ می شویم. ولی علت آن به راستی چیست؟ علل زیادی باعث خونریزی بینی می شوند. خونریزی بینی مشکلی است که می تواند شما را ناراحت کرده و یا بترساند. اکثر افراد حداقل یکبار خونریزی از بینی را تجربه می کنند. خوشبختانه در اکثر موارد خونریزی بینی نگران کننده نبوده و می شود آنرا به راحتی درمان نمود. خون دماغ یک مشکل رایج است؛ درون بینی پر از رگ های خونی کوچک است و یکی از حساس ترین بخش های بدن است که قتی این رگ ها مختل می شوند، خون از یک سوراخ بینی و یا هر دوسوراخ بیرون می ریزد.خونریزی می تواند خفیف یا شدید باشد و می تواند از چند ثانیه تا بیش از ۱۰ دقیقه طول بکشد. خونریزی از بینی گاهی ممكن است خطرناک وَ یا نشانه وضعیت وخیمی در بیمار باشد لذا در صورت خون دماغ و بخصوص تکرار آن باید حتما به پزشک مراجعه شود.
در اینجا به بیان برخی از علل و همچنین بیماری هایی که موجب خون دماغ می شوند، خواهیم پرداخت :
فین کردن شدید بینی : فین کردن شدید بینی می تواند علت خون دماغ شدن از یک سوراخ بینی باشد. اگر این اتفاق زیاد تکرار می شود به این علت است که خون لخته شده در بینی بخاطر فین کردن مجدد کنده می شود و موییرگ را پاره می کند, دوباره خونریزی اتفاق می افتد. معمولا در طی کردن پروسه درمان آنفولانزا و سرما خوردگی هم این اتفاق بخاطر فین کردن و تخلیه بینی از مخاط جمع شده اتفاق می افتد. مصرف داروهای ضد التهاب بینی و هوای سرد و گرم که باعث خشکی بینی می شوند هم می توانند از دلایل خون دماغ شدن از یکی از سوراخ های بینی باشند. از دیگر دلایل خون دماغ شدن, دست کردن و دستکاری زیاد داخل بینی است.
انحراف تیغه وسط بینی : خونریزی بینی از علائم شایع انحراف تیغه وسط بینی است. وقتی تیغه بین دو مجرای بینی کج شود و یا از محل خودش در بیاید، این انحراف رخ می دهد. انحراف تیغه بینی باعث بسته شدن کانال بینی می شود و حتی باعث می شود مواد خارجی وارد بینی شوند که منجر به عفونت یا آسیب بینی می گردد. عفونت یا آسیب بینی موجب خونریزی شدید بینی می شود. اگر بینی شما از زمان تولد، کج بوده و یا در اثر شکستگی کج شده است و تیغه آن را با عمل جراحی صاف نکرده اید، بیشتر مستعد ابتلای به خون دماغ خواهید بود.
اختلالهای انعقادی یا برخی از بیماری ها : اختلالهای انعقادی مثل هموفیلی، لوسمی (سرطان خون)، كمبود پلاكت، فشارخون بالا و در بچهها بیماریهای تنفسی ویروسی یا بیماریهای زمینهای و خونی. این متخصص گوش و حلق و بینی با برشمردن این موارد به عنوان بیماریهایی كه یكی از تظاهراتشان میتواند خونریزی از بینی باشد، توضیح میدهد: بینی افراد عادی در هوای خشك و با دستكاری ممكن است دچار خونریزی خفیف شود، ولی در كسانی كه بیماری زمینهای و خونی دارند، شدیدتر اتفاق میافتد. در سنین بالا نیز علت خونریزی معمولا فشارخون بالا یا مشكلات عروقی است.
دستکاری بینی : یکی از شایع ترین علل خونریزی از بینی دستکاری بینی است. هنگام تمیز کردن، مخاط ظریف بینی دستکاری می شود. اگر خشکی هم وجود داشته باشد، مخاط شکننده تر خواهدشد. گاهی هم فرد با فین کردن دچار خونریزی می شود. این موضوع نگران کننده نیست. افرادی که عمل جراحی زیبایی بینی یا پولیپ و… انجام می دهند تا مدتی بعد از جراحی دچار خونریزی بعد از فین کردن می شوند.
برخی داروها : داروهایی می توانند باعث خونریزی بینی یا بدتر شدنش شوند این امر مخصوصا برای رقیق کننده های خون مانند کلوپیدوگرل (پلاویکس)، وارفارین (کومادین)، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (nsaids) و آسپرین، برای متوقف ساختن لخته شدن خون خطرناک استفاده می شوند.
آلرژی ها : آلرژی باعث خارش بینی و در نتیجه دستکاری آن می شود. این موضوع به همراه مصرف داروهای ضداحتقان بینی که برای آلرژی استفاده می شوند، باعث خونریزی بینی به خصوص هنگام صبح و شب می شود.
درصد بالایی از خوندماغها بیخطر هستند و با اقدامات معمولی خانگی قطع میشوند. شستشوی بینی با آب سرد یا قرار دادن کیسه یخ کنار مجرای بینی به مدت ۵-۴ دقیقه در این مواقع توصیه میشود. سر باید به طرف بالا و کمی عقب نگه داشته شود. البته طوری نباشد که خون بلعیده شود چون خطر اینکه خون وارد مجاری تنفسی شود هم وجود دارد. هنگام خواب نیز فرد باید به حالت نیمهنشسته بخوابد تا فشار خون در قسمت فوقانی بدن کمتر باشد. اگر خونریزی چند بار تکرار شود یا مقدارش زیاد باشد، حتما باید علت مشخص شود زیرا ممکن است فرد بیماری ناشناختهای داشته باشد.
منبع و ماخذ : pishro-teb.com